Comuna Suciu de Sus, str. Principală,
nr. 791. Județul Maramureș

Prezentarea Comunei Suciu de Sus

Suciu de Sus (în maghiară: Felsőszőcs) este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, ă din satele Larga, Suciu de Jos și Suciu de Sus (reședința). Comuna Suciu de Sus, veche vatră românească, este aşezată în partea de nord vest a ţării, în judeţul Maramureş. În partea de nord-vest, comuna Suciu de Sus se învecinează cu comuna Lăpuş, cele două comune fiind despărţite de dealurile Tarniţei. Comuna se învecinează şi cu comuna Groşii Ţibleşului care în 2003 s-a desprins din Suciu de Sus.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Suciu de Sus se ridică la 3.868 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.098 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (91,13%), cu o minoritate de romi (4,52%). Pentru 4,16% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (89,3%), dar există și minorități de greco-catolici (4,34%) și penticostali (1,94%). Pentru 4,16% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Politică și administrație

Comuna Suciu de Sus este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul. VIOREL PAŞCA, de la Partidul Social Democrat, a fost ales în 2000. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:

Partidul Politic Consilieri
Coaliția pentru Maramureș 7 consilieri
Partidul Național Liberal 5 consilieri
Partidul Mișcarea Populară 1 consilieri

Prima atestare documentară a localităţii Suciu de Sus datează din anul 1325.

Economia comunei este una predominant agrară, axată pe cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi pe cultura legumelor. Agricultura deţine rolul principal în economia comunei, terenul agricol acoperind o suprafaţă de 4285 ha. Ca activitate conexă, locuitorii se ocupă şi cu creşterea animalelor. Forţa de muncă ocupată în agricultură acoperă 50% din populaţia comunei. Comerţul, serviciile, prelucrarea lemnului, transportul, croitoriile reprezintă şi ele ocupaţii ale locuitorilor comunei. Comerţul în comuna maramureşeană Suciu de Sus se desfăşoară în cadrul unui număr de 21 de agenţi economici privaţi, care au deschise unităţi de comerţ şi alimentaţie publică pe teritoriul comunei.

Angajații primăriei